Araç Kullanmak Erkeklerde Cilt Kanseri Riskini Artırabiliyor

May 20, 2013 - ABD

Sürücülerin sol taraflarında camdan gelen ışınlar dolayısıyla cilt kanseri riski daha yüksek
KINGSPORT, Tenn. – 20 Mayıs 2013 – Erkekler kadınlara göre daha fazla araç kullanıyor, bu yüzden güneşin zararlı ışınlarına daha çok maruz kaldıkları için cilt kanseri riskleri daha yüksek. Journal of Investigative Dermatology* tarafından yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, erkeklerde saç kenarları, alın, şakaklar, kulaklar ve boyun gibi "sınır" bölgelerinde kanser görülme riski (%57) kadınlara (%21) göre daha yüksek. Sınır bölge kanserleri erkeklerde vücudun sol tarafında (sürücü tarafı) ve baş kısmında yaygınken, kadınlarda sağ taraf daha baskın. Araştırma, Fransa'nın Champagne-Ardenne bölgesinde yürütüldü ve 70 yaş ve üzeri erkek ve kadınlarda baş ve boyun melanomlarını inceledi.

Birçok insan, zararlı ultraviyole A (UVA) ışınlarının, otomobillerin yan ve arka camlarından geçtiğini bilmemektedir. Direksiyon başında çok zaman geçiren herkes bilmelidir ki, güneş koruması olmadan araç kullanmak, vücudun ve yüzün sol tarafında cilt kanseri gelişmesi riskini önemli ölçüde artırabilmektedir.

Bir aracın yan ve arka camlarına cam filmi taktırmak oldukça basit bir çözümdür. LLumar cam filmlerinin üreticisi ve performans malzemeleri ile özel kimyasallar üreticisi Eastman Chemical Company (NYSE:EMN) kimyagerlerine göre cam filmi, zararlı UV ışınları yüzde 99'a ulaşan oranda bloke eder. Eastman, tüketicileri sürüş esnasında güneşten korunmanın önemi hakkında eğitmek için Cilt Kanseri Vakfı ile işbirliği yapmaktadır.

Araç kullanırken güneşten korunmak, kapsamlı bir güneş koruma programının bir parçası olarak Cilt Kanseri Vakfı tarafından önerilmektedir. Otomobillerde cam filmi kullanmak, tüm gün boyunca koruma sağlar. LLumar cam filmi ailesindeki tüm filmler kapsamlı bir UV koruması sağlar. Ayrıca, koyu renkli cam görünümünden hoşlanmayan tüketiciler için şeffaf filmler de mevcuttur. Kısacası, LLumar cam filmi bir "güneş kremi" gibi işlev görür, bir kez yapılan uygulama ile günlük koruma sağlar. Uygulama maliyeti, aracın büyüklüğüne ve seçilen filmin türüne göre 200 ila 500 dolar arasında değişmektedir.

Cilde zarar verebilecek iki tip UV ışın vardır: Uzun dalga UVA ışınları ve kısa dalga UVB ışınları. Pencerelerdeki camlar, güneş yanıklarına neden olan UVB ışınlarını etkin bir şekilde bloke eder. UVA ışınları ise camdan serbestçe geçerek cilde derinlemesine nüfuz eder ve uzun vadeli, kümülatif cilt hasarına neden olur. Cilt Kanseri Vakfı'na göre, melanom dışı cilt kanserlerinin yüzde 90', güneşten gelen UV ışınları ile ilişkilendirilebilir. Su toplama gibi anında görülen etkilere sahip olan UVB ışınlarının aksine UVA ışınları, hemen fark edilmeyen uzun vadeli hasarlar bırakır. Eastman Küresel LLumar Marka Yönetim Direktörü Mark Gershenson, "Bu yüzden insanlar otomobillerinde veya hatta ofislerinde cam kenarında otururken ciltlerinin zarar gördüğünün farkında bile değil," diyor. Cam filmleri evlerde veya ticari yapılarda kullanılabilir ve otomobil filmleriyle aynı korumayı sağlar.

Sol Tarafınıza İyi Davranın
California Skin Institute'ta tıp doktoru, dermatolog ve mikrografik cerrah Susan Butler'ın yazdığı "Otomobilinizde Güneşin Tehlikeleri**" adlı makalede, hastalarının yüzlerinin sol tarafında "kırışıklıklar, sarkmalar, kahverengi 'yaşlılık' lekeleri ve hatta cilt kanseri" görülme eğiliminin yüksek olduğunu belirtti. Butler, "Hastalar ne kadar sık araç kullanıyorsa, sol taraflarında güneşin neden olduğu cilt hasarı o kadar fazla görülüyor," diyor.

SUV ve CUV araçlardaki, kamyonlardaki ve mini vanlardaki koyu renkli camların daha yüksek oranda güneş koruması sağladığı şeklindeki yaygın görüşe rağmen, bu koyu camlar gizlilik amaçlıdır ve cam filmine oranla güneşin zararlı ışınlarına karşı daha az direnç gösterir. Arka koltuktaki yolcular, ki bunlar çoğunlukla çocuklar olur, UVA ışınlarına halen maruz kalmaktadır. Gershenson, "Tam koruma sağlamak için, bu gizlilik amaçlı koyu camların üzerine de cam filmi uygulanmalıdır," diyor.

LLumar otomobil cam filmleri, aynı zamanda Cilt Kanseri Vakfı'nın Önerilen Ürün Rozetini kazanmıştır. Bu rozet, güvenliğin ve etkin korumanın sembolüdür. Cilt Kanseri Vakfı, Önerilen Ürün Rozetini, etkin UV koruması için koyduğu kriterlere uygun ürünlere vermektedir.

Gershenson şunları söyledi: "Ebeveynler güneş kremi sürmeden çocuklarını dışarı oynamaya çıkarmazken, birçoğu araç içerisinde çocuklarını korumasız bırakıyor. Basit ve düşük maliyetli bir çözüm sağlamak için aracınıza cam filmi taktırabilirsiniz. Film gün boyunca koruma sağlar ve bir kere taktırdıktan sonra varlığını unutursunuz."

Daha Düşük Sıcaklık, Daha Düşük Soğutma Maliyeti
Yakıt fiyatlarının zirveye çıktığı günümüzde, tasarruf için harcanan her çaba önemlidir. Cam filmleri, otomobilin iç sıcaklığını düşürerek aracın klimasını açma gereksinimini azaltır, bu da aracın daha az yakıt tüketmesine ve dolayısıyla CO2 emisyonlarının azalmasına yardımcı olur. Güneşten gelen kızıl ötesi ısı, yaz aylarında otomobillerin içini dayanılmaz şekilde sıcak hale getirebilir; cam filmi kullanılırsa aracın iç sıcaklığı 30 derece kadar düşürülebilir.

LLumar cam filmleri, tüm Amerika'daki 2 binden fazla LLumar ve FormulaOne® bayisinde profesyonel olarak uygulanır. Filmlerimiz ABD'de üretilmiştir ve ömür boyu üretici garantisine sahiptir.

Cam filmleri ve cilt koruma hakkında daha fazla bilgi için www.LLumar.com/skinprotection adresini ziyaret edin. Cilt koruma ipuçları almak istiyorsanız, www.facebook.com/LLumarwindowfilm bağlantısını takip ederek Facebook sayfamızı beğenebilirsiniz.

Eastman, cam filmi bayilerini, dağıtımcılarını ve üreticilerini bir çatı altında toplayan; tarafsız araştırmalarla, etkileme politikalarıyla ve cam filmi kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak yoluyla sektörün gelişmesine yardımcı olan bir kurum olan Uluslararası Cam Filmi Birliği (IWFA) üyesidir.

*Journal of Investigative Dermatology, 7 Şubat 2013
** “The Skin Cancer Foundation Journal,” Mayıs 2011